Din cauza stilului de viaţă multe persoane neglijează efectuarea regulată de exerciţii fizice cu rezultat direct în îmbolnăviri de tot felul. Chiar dacă conceptul de exerciţiu fizic insuficient privit ca pe o „boală” abia începe să fie adoptat de medicina modernă problema este foarte reală şi serioasă. Problemele fizice cauzate direct sau indirect de lipsa de exerciţiu se dezvoltă de cele mai multe ori lent, într-o perioadă foarte lungă de timp, astfel încât trec neobservate. Atunci când problemele încep să afişeze simptome fizice evidente cel mai adesea este prea târziu pentru a mai face ceva în vederea vindecării efectului. Prevenirea este modalitatea cea mai eficientă de a rezolva aceste tipuri de boli. Exerciţiile regulate vor întări corpul şi îl vor meţine sănătos, prevenind din interior instalarea bolilor.
De ce lipsa de exerciţiu fizic duce la probleme fizice? Diversele sisteme şi organe din corp au un nivel anumit de energie de rezervă în plus faţă de nivelul necesar unei funcţionări normale. Această rezervă poate fi comparată cu bateriile de rezervă utilizate în caz de urgenţă la maşini şi calculatoare. De exemplu o persoană poate supravieţui cu numai un rinichi şi o porţiune mică din ficat este capabilă să execute funcţia întregului ficat. Inima are de asemenea o uriaşă capacitate în rezervă. Spre exemplu o persoană tânără poate funcţiona constant cu numai jumătate din capacitatea inimii. Problemele încep atunci când persoanele nu fac suficient exerciţiu fizic, corpul nemaifiind capabil să îşi menţină rezervele de energie. Aceste rezerve sunt gradual reduse pentru ca nu se mai oferă ocazii pentru utilizarea lor. Cu toate acestea individul se simte în regulă iar analizele medicale vor ieşi şi ele în limitele normale. Pericolul de a nu avea rezerve energetice se manifestă în momentul când persoana este constrânsă să exercite un efort peste nivelul minim cu care s-a obişnuit. Un exemplu simplu este nevoia de a urca mai multe scări sau de a alerga pe o distanţă scurtă pentru a prinde un autobuz momente în care realizează că nu mai are suficientă capacitate respiratorie şi că pulsul urcă la valori periculoase. Abilitatea de a rezista la temperaturi în ambele extreme precum şi rezistenţa la felurite tipuri de boli este de asemenea mult diminuată. În final, atunci când rezervele de energie sunt consumate complet, examinarea medicală va descoperi probleme ascunse până atunci, probleme care ar fi putut fi prevenite şi care din păcate de cele mai multe ori nu mai răspund la nici un fel de tratament.
Medicina modernă deja nu mai interpretează absenţa bolilor evidente ca pe o stare de sănătate. Alţi factori, precum starea şi capacitatea de funcţionare a organelor şi rezistenţa fizică sunt acum luaţi în calcul atunci când se decide starea sănătăţii unei persoane.
Deoarece în zilele noastre schimbările se petrec foarte rapid atât în mediul natural cât şi în societate, oamenii de astăzi se confruntă cu ameninţări asupra sănătăţii loc care nu existau în trecut. De exemplu dezvoltarea uneltelor automate, a automobilelor, televiziunii, industrializarea şi competiţia tot mai acerbă la locul de muncă contribuie conjugat la creşterea nivelului de stress al vieţii simultan cu reducerea oportunităţilor de realizare a exerciţiilor fizice. Dintre toate acestea, cele mai periculoase consecinţe sunt cele aduse de lipsa exerciţiilor fizice şi de aceea această problemă are nevoie de o atenţie specială pentru ameliorarea ei.
Lasă un răspuns