Pacea este o stare de armonie interioară. Ea nu se obține prin eliminarea a orice este extern, ci se găsește înăuntrul nostru atunci când reușim să oprim războiul interior.

Pentru a obține pacea trebuie să avem o înțelegere profundă și cuprinzătoare a naturii umane, a oamenilor în general. Noi ne imaginăm că avem deja această cunoaștere dar de fapt nu înțelegem corect structura psihică a omului, diferitele corpuri subtile, fiecare cu nevoi și aspirații care solicită împlinire.

Unii oameni cred că cei bogați sunt responsabili pentru ruinarea umanității, alții cred că responsabilii ar fi intelectualii, politicienii, economiștii sau oamenii de știință. Credincioșii acuză pe cei ce nu aparțin confesiunii lor că ar fi adevărații responsabili în timp ce necredincioșii îi acuză pe primii de fanatism.

Cum ar putea cineva să atingă pacea dacă se află într-o stare continuă de excitare, anxietate și resentiment? Pacea nu survine în mod automat. Pacea este o consecință, un rezultat al stării de armonie și de echilibru interior perfecte.

Dorințele și plăcerile crează dezordine și haos. Imediat ce un om experimentează dorința și plăcerea el pierde orice șansă de a obține pacea. Cum ar putea el să se simtă împăcat? El își petrece întregul timp gândindu-se la toate modurile prin care să își satisfacă dorințele și plăcerile pentru ceva anume. În aceste circumstanțe nu poate exista pace. Unii cred că pot obține pacea urcând un munte uriaș unde vor găsi singurătatea și liniștea atât de mult râvnite dar în fapt ei nu pot găsi pacea pentru că neuronii lor zgomotoși merg cu ei oriunde s-ar duce. Poți sta în mijlocul muntelui, în mijlocul liniștii din exterior, dar în interior să bântuie adevărate uragane și furtuni.

Corpul uman este construit din nenumărate celule și organe, care trebuie să funcționeze în armonie perfectă, altfel nu se realizează nimic în afară de discordanță. Pentru ca un om să fie sănătos, împăcat, toate organele și celulele trebuie să își îndeplinească menirea în mod altruist și impersonal pentru binele întregului organism. Aceasta este adevărat în planul fizic. Pentru a obține pacea în planurile mai înalte ale sufletului și ale spiritului, toate elementele care contribuie la psihicul uman trebuie de asemenea să vibreze la unison, în mod altruist, fără prejudecăți și fără divizări. Cele două sisteme, cel fizic și cel psihic, trebuie să conlucreze în armonie pentru ca adevărata pace să se instaleze. Odată obținută adevărata pace ea nu mai poate fi pierdută. Pacea nu este o chestiune de a ne simți bine dispuși și confortabili, ci este ceva mult mai de preț.

Pacea este armonia din interiorul și din exteriorul omului, un acord perfect între variatele elemente, forțe, funcții, gânduri, sentimente și acțiuni. Această pace profundă, care merge dincolo de cuvinte, este într-adevăr greu de obținut. Obținerea ei necesită voință, răbdare, iubire și, mai presus de toate, cunoaștere.

Un inițiat care cunoaște natura lucrurilor învață să își controleze gândurile și dorințele. Nu permite tulburarea păcii și armoniei interioare pentru nimic. Atunci când oamenii introduc vicii care dăunează propriei ființe prin fumat, alcool, substanțe toxice, hrană prea densă și grea, sex și așa mai departe ei nu vor putea niciodată să își găsească pacea.

Pacea este rezultatul cunoașterii naturii tuturor elementelor pe care le absorbim din toate planurile existenței.

Inițiații consideră pacea un lucru esențial deoarece ei știu că cea mai mică impuritate care ar putea ajunge în corpurile lor fizice le periclitează această stare. Pacea este armonia dintre toate elementele care contribuie la construirea spiritul uman, a sufletului, a minții, a inimii, a voinței și a corpului fizic.

Adevărata pace este imposibil de pierdut odată ce a fost obținută. Se mai poate trece din când în când prin momente de agitație însă pacea interioară va domni permanent la fel cum oceanul poate fi agitat de valuri la suprafață dar este rămâne perfect calm în adâncuri. Odată ce permitem păcii să intre în noi nici o încercare exterioară nu ne va mai afecta.

Impuritățile distrug pacea. Dacă mâncăm ceva indezirabil ne vom simți rău, iritați și inconfortabili. Atunci când corpul fizic este deranjat, când inima și mintea nu sunt împăcate, înseamnă că am absorbit o impuritate. Faptul că suntem bolnavi, perturbați, nefericiți sunt tot atâtea semne că am permis impurităților să ne pătrundă ființa. O impuritate din orice plan, fie el astral, mental sau fizic, ne va cauza necazuri în mod inevitabil, devenind posibile inclusiv boli periculoase precum otrăvirile, poate chiar și boli terminale.

Oamenii pretind că muncesc pentru pace în lume dar în realitate ei nu fac nimic pentru a aduce pacea. Totul este numai vorbărie. Ei se adună în asociații ale păcii mai degrabă pentru a fi invitați, elogiați și decorați, dar nu duc o viață împăcată, nu cred că pacea începe de acasă, din propriile celule și organe, din corpurile lor fizice și psihice. Ei ar trebui să trăiască conform legii Păcii și Armoniei înainte de a putea emana pacea pentru care pretind că lucrează. Poate că scriu despre pace, vorbesc despre pace, se întâlnesc în numele păcii dar în realitate hrănesc spiritul războiului prin lupta continuă pe care o poată cu ei înșiși.

Pacea este rezultatul armoniei, a acordului absolut dintre toate părțile care constituie ființa umană. Iar armonia există numai atunci când a fost atinsă puritatea completă. Să țintim să devenim puri precum un munte, precum un lac sau precum cerul, puri ca un cristal, ca lumina soarelui, ca focul, ca Dumnezeu. Cu puritatea atragem tot restul.

Omul trebuie să fie vigilent și să protejeze regatul Său, regatul propriului Sine, pentru a câștiga o pace durabilă, o fericire durabilă, o stare permanentă superioară a minții, o sublimă simfonie care să îi îmbăieze toate celulele în lumină.

Înțelepții lumi au spus mereu că pacea nu poate fi atinsă până când toate gândurile noastre nu sunt umplute cu iubire, generozitate, milă, iertare, sacrificiu și așa mai departe. Omul trebuie să se curețe pe sine din timp în timp prin băi, posturi, cure de purificare, iar în plan psihic este dator să se purifice prin rugăciune, meditație, cântat, exerciții spirituale. Aceasta este calea către pace.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *