Clinica Xinglin (Pădurea de caiși)

Pe 28 martie 2013 s-a deschis clinica Xinglin în localitatea Taiping din An Hui, China. Numele ales pentru clinică, „Pădurea de Caiși” (杏林) are un înțeles profund pentru orice vorbitor de limbă chineză. Aproape cu 1800 de ani în urmă, într-o perioadă cunoscută ca Cele Trei Regate, a existat un doctor numit Dong Feng (董奉) care în loc să accepte plată pentru serviciile sale le solicita pacienților să planteze un cais în grădina sa drept mulțumire. Nu numai că metoda de compensare a devenit emblematică pentru caritatea doctorului dar ea era și utilă pentru că anumite ingrediente obținute din cais se folosesc la câteva rețete puternice din medicina chinezească clasică.

Astăzi există o pădure de caiși care trăiește în apropierea locului în care Dong Feng a practicat artele medicale aproape acum două milenii, iar termenul „pădure de caiși” este un mod poetic de a face referință atât la practica medicinii cât și la compasiunea și devoțiunea celor care se dedică ușurării suferințelor altora.

Clinica „Pădurea de Caiși” practică medicina chinezească clasică care este diferită de medicina chinezească tradițională. Ea este prima și singura clinică de pe întreg teriroriul Chinei în care acest lucru a fost făcut posibil în urma unor eforturi de mai bine de 30 de ani! Medicina chinezească clasică (傳統中醫) se referă la medicina practicată înainte de revoluția culturală din 1960-1970 și diferă de medicina chinezească tradițională (系統中醫) care reprezintă un efort de sistematizare a medicinii clasice pe principiile medicinii occidentale.

Aici facem și mea culpa, până acum nu am știut de această diferență și în restul sitului ne-am referit în mod eroanat la medicina chinezească tradițională. Cu toate acestea afirmațiile din diversele articole și pagini rămân valabile pentru ambele tipuri de medicină chinezească, singurul lucru important de reținut este acela că în clinica „Pădurea de Caiși” se practică cu adevărat medicina chinezească clasică și nu cea tradițională.

Vă oferim mai jos trei filme cu compilații de imagini și video de la ceremonia de deschidere și vă rugăm să treceți dincolo de eticheta oficială cu care lucrurile trebuie să se petreacă în China și să asimilați înțelesul acestui eveniment.

[youtube width=”570″ height=”420″ link=”http://www.youtube.com/watch?v=lhLs3ZPDS7w”]

[youtube width=”570″ height=”420″ link=”http://www.youtube.com/watch?v=bI1hkahEp4U”]

[youtube width=”570″ height=”420″ link=”http://www.youtube.com/watch?v=NcFyAfZy4Qo”]