Canalul REN

Extrameridianul REN începe tot în Hui Yin şi urcă prin faţa corpului până la frenul gingiei inferioare. Rolul său este cel de a comanda toate funcţiile yin ale corpului fiin supranumit marea meridianelor yin. Canalul REN este comandantul special al uterului şi a funcţiei de gestaţie la femei.

Atât canalul REN cât şi DU sunt create de către qi-ul originar (yuan qi) şi permit conectarea sau separarea, putând fi privite în mod dualist. Astfel, dacă cineva contemplă aceste canale ca unul singur, după o vreme va constata existenţa haosului unificat de dinaintea creaţiei şi pentru a putea ieşi din această stare va trebui să se reîndrepte către dualitate. Dacă le contemplă ca pe canale separate, va constata după un timp că energiile yin şi yang se urmează reciproc, că nu pot decât să coexiste şi va trebui să accepte în cele din urmă unitatea lor.

Gestul prin care se unifică cele două canale este acela de a atinge cerul gurii foarte uşor cu vârful limbii relaxate, centrat pe graniţa dintre partea tare şi partea moale a palatului.

Circulaţia corectă a energiei poate fi obţinută numai de către persoanele sănătoase, şi constă în ascensionarea ei pe canalul DU şi coborârea pe canalul REN, circuitul fiind supranumit ca „micul circuit ceresc”.