Omul este îndatorat familiei, societății și rasei sale, mamei Pământ, sistemului solar, cosmosului și lui Dumnezeu. Părinții noștri ne-au dat corpul fizic și viață. Ei ne-au hrănit, găzduit și educat. Toate acestea se cumulează într-o datorie considerabilă. Mulți ignoranți sau proști refuză să accepte acest fapt. Ei sunt critici și antagonici părinților lor care i-au iubit și au suferit pentru ei. De aceea prima datorie a omului este față de părinții săi.

Oamenii sunt de asemenea îndatorați societății și națiunilor din care fac parte pentru că acestea le-au dat o moștenire culturală și de civilizație, muzee, biblioteci, laboratoare, teatre, transport, doctori, profesori, polițiști și așa mai departe. De aceea a doua datorie este față de societate.

Datorăm apoi ceva rasei noastre care ne-a dat nu numai culoarea pielii ci întregul aspect fizic și psihic, structură și mentalitate. De aceea a treia datorie este față de rasă.

Nu ne putem opri totuși aici. Suntem îndatorați Pământului care ne susține și hrănește, sistemului solar, universului și lui Dumnezeu însuși pentru simplul fapt că au făcut posibilă existența noastră.

De aceea omul a învățat numai cum să ia, să primească și nu este pregătit să ofere, nefiind conștient de imensa datorie care îl apasă. De aceea prima dată trebuie să avem grijă de părinții noștri, să urmărim să plătim din datoria față de ei făcându-le bine. Apoi trebuie să returnăm societății, țării și umanității în general, să facem bine planetei și în final sistemului solar, universului și să purtăm recunoștință lui Dumnezeu.

Discipolii sunt îndatorați maestrului lor, care i-a iluminat, instruit și binecuvântat din abundență cu iubire și lumină.

[quote_box author=”Mata, Pita Guru Deva” profession=””]Cei mai măreți dintre voi trebuie să fie ultimii și servitorii Tuturor![/quote_box]

Naturii, universului, lui Dumnezeu nu le putem plăti decât cu iubire, respect și recunoștință precum și făcând bine altor creaturi cu iubire și înțelepciune. Nu suntem constrânși de obligația de a plăti totul. Am primit un corp de la Pământ și îl vom returna într-o zi, dar atâta timp cât suntem vii nu vine nimeni să ne ceară să dăm înapoi acest corp. Ceea ce ni se cere și suntem capabili să oferim este emanația noastră luminoasă pe care o deținem de la Creator. Chiar dacă în planul fizic suntem limitați, în plan spiritual posibilitățile noastre sunt infinite.


Comments

Un răspuns la „Datoriile”

  1. Cel mai frumos articol pe care l-am citit în viața mea și pe care o să-l păstrez pe primul loc , de aici înainte.
    Așa am gîndit și gîndesc și eu , fiindcă e sinteza a ceea ce sîntem noi pe acest pămînt, a ceea ce există ( sistem solar, cosmos, Dumnezeu ).
    Acest articol ar trebui să fie în casele tuturor oamenilor, în toate instituțiile de stat și particulare, pentru a ne aduce aminte că trebuie să fim mai buni și că trebuie să ne îndeplinim misiunea pe acest pămînt , fiecare cît putem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *