22 iunie 2011
S-a deschis Compania Ceaiului, un magazin online pentru ceai chinezesc. Am comandat deja mostrele de ceai wulong (sau oolong). Despre prețuri nu putem comenta prea multe în acest moment – vom actualiza articolul cu detalii după ce gustăm ceaiurile.
Oricum și în China ceaiurile wulong din Taiwan sunt destul de scumpe, apoi mai trebuie să ținem cont și de transport, taxe vamale, (poate și TVA) și așa mai departe. Ca idee despre cum să ne orientăm la prețuri cel mai ușor este să luăm unitatea de măsură de 0.5kg, care în China este denumită jin. Un ceai rezonabil de bun costă de la 600 RMB în sus per jin, calități excepționale fiind în zona de peste 1000 RMB per jin.
Convertind prețul celui mai scump ceai wulong din acest magazin online, de 65RON/50g la o rată de schimb de 8 RMB/Euro deduc că 0.5kg ar costa cam 1200 RMB – ceea ce ar fi un preț corect dacă judec după laudele primite de acest ceai de la alți consumatori.
Aștept livrarea al cărei cost este inclus în preț.
Actualizare 1 (27 iunie 2011)
Am primit pachetul cu mostre. Prezentarea este impecabilă, așa cum se observă și din fotografie. O singură observație pentru îmbunătățirea prezentării ar fi fost includerea în paranteze, după numele pinyin, și a caracterelor chinezești. Cred ca cei care se consideră cunoscători ar aprecia aceasta.
Desigur, nici noi pe acest site nu excelăm în acest sens, totuși cred ca în cazul ceaiului nu ar fi un efort prea mare.
În zilele următoare începem degustările și revenim cu impresii.
Actualizare 2 (27 iunie 2011)
Anxi Rou Gui – am pus jumătate din cantitatea normală pentru ceainic deoarece ca am fost singur la această degustare și nu am vrut să fac risipă. Am făcut în total 5 infuzii bune, ceea ce ar echivala cu 10 infuzii dacă aș fi folosit proporțiile normale (adică suficiente frunze ca să umple ceainicul după ce se desfac complet). Pentru mine deja asta înseamnă un ceai de bună calitate. Ultima infuzie nu mai genera un miros perceptibil însă încă mai avea gust.
Pentru cei care nu au experiența ceaiului gong fu poate că este bine să precizez situația cantitativ: din 5 grame de frunze de ceai uscate am infuzat în total 1,5 litri de ceai.
Aroma florală este excelentă iar izul de prăjit (baked) este fin și nu deranjează. Nu este la fel de bun cu ce am mai băut dar merită cel puțin nota 8 dacă e sa pun un 10 ceaiului care mi-a plăcut cel mai mult până acum.
Actualizare 3 (28 iunie 2011)
Ali Shan – o varietate de oolong neafumată (poate afumat ar fi un termen bun pentru baked). Nu am reușit să sesizez o aromă mai parfumată decât la ceaiul anterior, fapt pentru care aș da un 7.5, însă acestea sunt numai gusturile mele. Sugerez fiecărui pasionat să comande mostre din toate felurile așa cum am făcut și eu, și să decidă pentru sine.
Dacă mă iau după preț acest ceai ar trebui să fie mai fin decât cel anterior și este foarte posibil să fie așa. Personal îmi îndrept deja cele mai mari așteptări către ceaiul următor, dar despre asta mai târziu, poate diseară.
Actualizare 4 (29 iunie)
Li Shan – un oolong (de) la înălțime, și la propriu și la figurat. Exprimă foarte bine natura ceaiurilor oolong din Taiwan. Pentru a-l gusta este nevoie de liniște și răbdare, trebuie studiate toate senzațiile gustative din timpul și după ce se bea lichidul în sine. Nota 9 din punctul meu de vedere. Nu am dat 10 pentru că mie îmi place un buchet floral mai intens – pe care încă îl mai caut :)
Actualizare 5 (01 iulie)
Long Juan TGY varianta baked este mai bună decât Anxi Rou Gui deși se aseamănă foarte mult. Chiar dacă gradul de prăjire este mai mare, gustul este echilibrat, bogat și persistă la foarte multe infuzii (încă nu am reușit să beau de unul singur câte infuzii se pot face din mostra de 10 grame). Nota 9.5 și intră pe lista mea de comenzi.
Actualizare 6 (02 iulie)
Varianta neprăjită a ceaiului Tie Guan Yin Long Juan este într-adevăr una foarte reușită. Am regăsit în acest ceai toate atributele pe care le căutam, însă are un mic minus – ceașca golită de ceai nu miroase suficient de intens a flori. Totuși acest ceai se apropie cel mai mult de idealul meu de oolong. Poate primi nota 9.9!
Am testat și mostra de ceai verde pe care am primit-o, Mao Jian, și care este un ceai foarte bun, asemănător cu Huangshan Mao Feng (acesta nu este disponibil la Compania Ceaiului, noi ne aprovizionăm direct de la sursă) – bănuiesc că și Mao Jian este un ceai verde de la munte. Gustul puțin mai brutal decât cel al Long Jing-ului se potrivește foarte bine cu o atitudine marțială, de învingător. Cred că și principiile curative sunt ceva mai intense pentru că după prima cană ce ceai se simte un fel de undă de șoc în organism care vitalizează și dinamizează. Pot acorda nota 10 acestei varietăți care împlinește toate dorințele mele de la un ceai verde.
Lasă un răspuns