După cum susține teoria medicală chinezească tradițională, sângele și energia qi sunt strâns legate între ele întocmai precum aspectele de particulă și de undă ale fotonului se referă de fapt la aceeași unică realitate.

Practic acolo unde energia qi nu circulă sângele stagnează și el și viceversa. Orice fenomen, fie el intoxicare sau lovitură internă sau pur și simplu o infecție incorect tratată poate să producă această stagnare oriunde în corp. Moștenirea genetică, calitatea mediului înconjurător, intoxicările de pe întreaga durată a vieții pot fi tot atâtea cauze de îmbolnăvire pe nesimțite a oamenilor care cred ca duc o viață sănătoasă. Dacă nivelul de energie al persoanei afectate este mare, atunci sistemele de vindecare naturală ale corpului intră în funcțiune și remediază problema apărută.

Însă acolo unde energia este insuficientă și ne referim aici în special la energia qi, corpul nu se mai poate vindeca în timp util, stagnarea sângelui într-un anumit țesut durează prea mult și acolo apare un fenomen de coagulare, de îngroșare a lui. Aceasta este prima fază a dezechilibrului în medicina tradițională chinezească diagnosticată prin blocaje ușoare a circulației qi-ului în meridiane, în timp ce medicina occidentală nu este capabilă să detecteze încă nici o boală. O putem denumi Faza 1.
Dacă situația nu este rezolvată la timp (și în occident de cele mai multe ori nu este din simplă ignoranță) atunci apare un fenomen de îmbătrânire a acestor cheaguri simultan cu un fenomen de generare a noi cheaguri în zonă datorate circulației îngreunate sau blocate a sângelui. Cheagurile îmbătrânite devin încet încet brune, apoi negre și în final pot să degaje un fel de materie uleioasă neagră în timp ce se deshidratează din ce în ce mai mult. Trebuie reținută ideea că aceste cheaguri sunt localizate în țesuturi, acolo unde vasele capilare alimentează celulele. Atunci când aceste cheaguri se aglomerează și intră în vasele de sânge majore se produc infarcturi și atacuri cerebrale. Aceasta este Faza 2 a dezechilibrului.

În acest moment de cele mai multe ori cheagurile sunt localizate la nivelul capilarelor și ceea ce ne interesează sunt îndeobște capilarele din interiorul organelor vitale. Corpul interpretează situația ca pe un atac și încearcă să o rezolve generând căldură. Practic temperatura organului afectat crește ca o febră numai că strategia eșuează să rezolve situația. Asta nu înseamnă că strategia este greșită, ea funcționează perfect în cazul paraziților și a infecțiilor, însă în acest caz nu face decât să coacă aceste impurități vechi, îmbătrânite și până la urmă să genereze o cantitate deloc neglijabilă de toxine. Până la apariția toxinelor suntem în Faza 3, în care avem supraîncălzire, iar după ce apar și toxinele suntem în Faza 4, de intoxicare. De obicei începând cu Faza 4 medicina occidentală poate să raporteze ceva anormal în biochimia sângelui însă nu este capabilă că pună punctul pe i cu exactitate și să dea un diagnostic clar. În ultimul timp medicii au găsit un termen nou pentru această situație care încearcă să definească și boala și cauzele ei simultan, anume termenul de boală autoimună
Este bine de știut că în timp ce dezechilibrele din fazele 1 și 2 mai au șanse de vindecare cu rețete din plante medicinale de tipul celor pe care le publicăm aici din când în când sau cu acupunctură, fazele 3, 4 și 5 nu mai pot fi tratate în acest fel. Chiar și tratamentele medicinei occidentale nu prea au succes pe termen lung pentru că ele încearcă să elimine efectul și nu cauza bolii. Din păcate aici se intră într-un ciclu în care sistemul medical occidental reușește să consume resursele fizice și financiare ale bolnavului păstrând o aparență de seriozitate și verticalitate dar rezolvând prea puține probleme la finalul zilei.Toxinele neeliminate la timp se transformă încet în otravă care atacă organismul în cel mai violent mod posibil. Aceasta este Faza 5 în care apar – aparent brusc – boli precum ciroza, diabetul, cancerul, dereglările hormonale majore, de obicei toate boli fără soluție definitivă și în cele din urmă terminale.

Pentru cei care doresc să practice qi gong, arte marțiale sau chiar sportul și mișcarea intensă trebuie precizat faptul că în stadiile 3, 4 și 5 acest lucru este extrem de periculos pentru că atunci organismul, nereușind să elimine problema în alt mod, încearcă să o izoleze în ceea ce cunoaștem cu numele de tumori. Până la faza 5 tumorile sunt de obicei benigne, în faza 5 ele pot cu ușurință deveni maligne. Tumorile cresc ca volum în timp și devin prin ele însele o amenințare destul de mare pentru supraviețuirea bolnavului. Insistăm să înțelegeți faptul că în această situație practica este cel mai rău lucru posibil pentru că în loc să ajutați corpul în a aduna și localiza problemele îi zădărniciți eforturile, împrăștiați materialul viciat peste tot și nu faceți decât să grăbiți deznodămintele nefericite.

Cei care încurajează bolnavii cu tumori să practice sau să facă sport cu intensitate devin adevărați călăi pentru respectivii bolnavi. Iar bolnavii care se tratează după ureche, după zvonuri și după toate aceste idei new age folosind homeopatia sau yoga sau qi gong, sau alimentația vegetariană, sau fel de fel de magneți, paturi, pălării sau diverse practici sexuale de conservare și tonifiere a energiei fără să aibă pic de energie sunt condamnați inexorabil la agravarea problemelor lor de sănătate.


Comments

5 răspunsuri la „Fazele dezechilibrului energetic”

  1. Excelent. Lucrez in domeniul terapiilor si cu greu pot gasi o explicatie mai pertinenta in priviinta SHA- ului din corp. E greu sa ii explici pacientului cum sta treaba cu deblocarea, eliminarea energiilor perverse vant, caldura, frig , umiditate etc, scoaterea Sha-ului afara, etc.
    Incerc sa popularizez aceste terapii „straine” noua http://www.produsemasaj.ro/blog/
    Daca de ventuze a mai auzit lumea , de GuaSha nu prea.
    Au efecte fantastice, fiind mijloacele optime, exact pe problemele expuse in erticolul Dvs.

  2. […] Оригиналът на статията можете да намерите тук […]

  3. Avatar Dan Mircea Enescu
    Dan Mircea Enescu

    Totusi ce sansa au bolnavii care sunt in stadiile 3, 4 sau 5, daca nu pot face yoga sau qi gong si nu pot sa-si modifice alimentatia?
    Intreb asta deoarece ultimul paragraf al articolului arata ca nu ar fi speranta pentru ei.
    Acestia cum isi pot rezolva problemele de sanatate?

  4. Insasi ideea ca yoga sau qi gong ar putea sa vindece bolnavii de cancer este eronata. Bolnavii despre care amintiti trebuie sa caute niste cai serioase sa isi rezolve problema. Medicina dispune de resurse in aceasta directie, din pacate exista si multe limitari, atat in ceea ce priveste medicina occidentala cat si medicina chinezeasca.

    Personal cred ca merita incercate sau combinate ambele variante – in masura posibilului – pentru ca o astfel de abordare mareste sansele de succes. Nu le garanteaza insa indubitabil le mareste.

  5. As mai adauga aceasta: yoga si qi gong-ul sunt practici menite sa ne duca de la stadiul de sanatos la stadiul de super-sanatos. In nici un caz de la stadiul de bolnav la stadiul sanatos. In schimb, aplicate gresit, pot sa ne duca foarte usor de la sanatos la bolnav sau de la bolnav la super-bolnav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *