Despre spinosul subiect numit „sex”

Într-un fel sau altul ajungem mereu la subiectul numit „sex”. Desigur că în epoca actuală sexul a devenit orice, de la necesitate fiziologică la marfă, metodă de manipulare, subiect de șantaj, fond pentru dereglări psihice și chiar poartă de posedare.

Fiind copleșiți de ideea de sex atât din interior cât mai ales din exterior – prin presiunea socială creată – practicanții occidentali sunt mereu într-o combinație de sperietură și speranță cu privire la viața lor sexuală. Practic una din primele întrebări adresate maestrului este legată de subiectul sexual.

Îngrijorarea lor este justificată pentru că sexul poate să te urce sau poate să te coboare. Din punctul de vedere al practicii ansamblul organelor sexuale reprezintă izvorul energiei qi de tip apă. Pentru a genera qi adevărat (zhen qi) este necesar să coborâm bine energia qi de tip foc peste energia de tip apă și să le comprimăm împreună. Această practică este esențială pentru orice practicant serios. În general celibatul sau angrenarea în interacțiuni sexuale poate să modeleze cantitatea și calitatea acestui qi – apă. De aceea în anumite etape ale practicii este necesar să abordăm o atitudine cu privire la viața sexuală iar în alte etape o altă atitudine, posibil complet diferită… Nu există o regulă universală valabilă pentru toată lumea oricând.

Scopul sexului în viața umană nu este doar acela de a ne bucura de senzualitatea noastră. El este în principal util pentru procreare dar și pentru multe alte scopuri. Unul dintre aceste scopuri este acela de a menține sistemul nervos curat și prin urmare de a menține o minte limpede într-un corp relaxat. Atunci când este stresat sexual nimeni nu poate gândi sau acționa înțelept ci mai degrabă complet nebunește.

Actul sexual este un proces de curățare, care ne oferă claritate. El este de asemenea un sistem de curățare a toxinelor și a impurităților din sistemul nervos. El ne permite apoi regenerarea sămânței sănătoase, proaspete, plină de energia vieții.

Presiunile sexuale sunt inițiate de câțiva factori:

  • sămânță impură
  • sămânță în exces
  • modificări hormonale
  • nevoi ale glandelor cu rol senzual din creier
  • magnetismul sistemului de reproducere
  • dezechilibre în sistemul nervos simpatic și parasimpatic
  • credințe care limitează universul emoțiilor

Nu este nimic greșit să ne angrenăm sexual atâta timp cât suntem la control și utilizăm sexul în mod înțelept. Orice din viața noastră este folositor și nimic nu este destinat abuzului și utilizării greșite. Ca și în alte domenii, și în viața sexuală „mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult”.

Faceți lucrurile corect și faceți lucrurile corecte… Problema acestei lumi este aceea că oamenii fac lucrurile care le plac și nu lucrurile corecte. Lucrurile corecte se bazează pe principiul utilității, pe fundația cunoașterii, lucrează cu esența iubirii și a înțelepciunii și sunt întărite de forța purității.

Totul ne este dat pentru un motiv. Așa cum și scripturile spun, „Există un anotimp pentru orice. Un timp pentru a dormi. Un timp pentru a sta treaz. Un timp pentru a semăna, un timp pentru a culege.” Felul în care noi reușim să combinam utilitatea, cunoașterea, înțelepciunea, intenția pură reprezintă cheia ascensiunii noastre.

Nu există nimic la care să trebuiască să renunțăm. Sexul nu este un lucru rău, la fel cum nu sunt nici banii și nici puterea. Abuzul în aceste direcții este lucrul rău de care trebuie să ne ferim. Nu există nimic de la care să trebuiască să ne detașăm. Odată ce înțelegem și parcurgem această cale vom cunoaște cum să aplicăm și să transcendem principiile vieții.

Nu este adevărat faptul că în Qi Gong nu putem să avem o viață sexuală activă. Sau că ar trebui să fim abstinenți. Există unii maeștri și autori care pretind că sexul nu este bun pentru qi gong. Qi gong-ul nu este un subiect despre sex! Sexul nu poate opri qi gong-ul. Dacă cineva știe cum să utilizeze sexul cu reverență și respect atunci sexul nu are cum să devină o problemă. Cu toate acestea cei mai mulți oameni nu înțeleg ce este sexul și devin sclavii acestuia. Problemele lor apar din cauza abuzului și utilizării greșite a senzualității.

Utilizați sexul în scopul pentru care ne-a fost dat, acela de a ne ajuta în drumul prin această viață. Susțineți cu înțelepciune scopul Universului și Universul vă va susține la rândul său. Abuzați și veți suferi consecințele…


Comments

5 răspunsuri la „Despre spinosul subiect numit „sex””

  1. Imi place articolul si este f interesant in special pt tineri

  2. Desi bun per ansamblu, articolului ii lipseste oarecum… consistenta, si mai ales finalitarea. Probabil aceasta s-a si dorit, un artticol cu termeni generali, cu generalitati, fara solutii sau aplicatii practice. Dar… de fapt, acestea se afla prin punerea unor intrebari bine tintite. „Cereti si vi se va da”, nu? Ceea ce mi se pare riscant este amestecul de filozfie crestina si orientala… Eu le vad ca si uleiul si apa. Nici abordarea, nici finalitatea lor nu este aceeasi. Si atunci?

  3. Mulțumim pentru comentariu. Ați observat bine, articolul nu este decât cu generalități și este scris așa în mod intenționat. Scopul nostru a fost să calmăm un pic spiritele printre practicanți. Am remarcat, în special la bărbații tineri, o temere că pentru a progresa cu adevărat în qi gong vor trebui să facă sacrificii mari pe plan sexual. Trebuia să răspundem acestei probleme. În același timp excesele sexuale nu numai că blochează progresul dar pot chiar să constituie premizele unor boli foarte grave. Și avem cazuri de acest gen, din păcate există locuri la noi unde rolul sexualității este exacerbat și prea puțin controlat (nu mă refer la controlul ejaculării ci a energiilor care circulă – sau nu – prin corp).
    Celor care au întrebări specifice le stăm la dispoziție cu răspunsuri specifice. Inclusiv prin mesaje private (trimise prin pagina Contact).
    Cât despre creștinism și budism… e de discutat. Eu personal cu greu reușesc să găsesc contradicții dar probabil că depinde la ce privim, la formă sau la fond…

  4. din prisma mea budhismul ma ajutat foarte mult sa inteleg crestinismul ,am reusit sa gasesc POWA in crestinism ,si multe alte practici budhiste sunt regasite in crestinism , iar budhismul e ceva mai vechi decat crestinismul .Samanta oricarei religii e una si aceiasi faptul ca au aparut foarte multe nuantari in religii este in functie de cultura tarilor si specificul populatilor .( si nevoiea sistemului de a manipula oamenii prin religie). budhismul spune ca trebuie sa ajungi dincolo de orice concept mental si dincolo de orice limitare si vei ajunge sa cunosti adevarata religie.

  5. Desigur, disputele religioase se bazeaza pe orice altceva numai pe filosofie nu. Adica aparent se arunca in lupta concepte filosofice insa adevarata motivatie ascunde aspecte mult mai lumesti.

    Noi in acest site nu dorim sa facem religie, doar filosofie si asta numai pentru ca transpunerea metodelor școlii in practica prin exercitii, plante, energie presupune si existenta unei radacini filosofice. Prin urmare nu facem nici macar filosofie de dragul filosofiei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *