Ciclurile temporale

Viața în această lume se află sub imperiul ciclurilor temporale. Universul se rotește în jurul nostru și aceasta conferă fundamentul tuturor fenomenelor care ne înconjoară, care ne afectează și pe care le influiențăm la rândul nostru.

Conform legii rezonanței, energia este transferată cu mai multă forță atunci când sistemul receptor (omul în cazul nostru) este armonizat cu sistemul emițător. Cei mai puternici emițători energetici din jurul nostru sunt:

  • Pământul – ale cărui energii sunt legate de ciclul circadian
  • Soarele – ale cărui energii sunt legate de ciclul anual
  • Luna – ale cărei energii sunt legate de ciclul lunar
  • Planetele – ale căror energii influiențează zilele din săptămână

OK, recunoaștem, unele dintre aceste noțiuni sunt mai ușor de înțeles în timp ce altele sunt mai dificil de explicat – spre exemplu în ce mod influiențează planetele zilele săptămânii? Nu avem un răspuns clar, și noi învățăm aceste lecții chiar dacă suntem într-o clasă mai mare decât majoritatea cititorilor noștri. Există multe sisteme care încearcă să explice realitatea observabilă, ceea ce contează aici este că aplicând acest sistem de reguli mai mult sau mai puțin empirice putem atinge rezultate concrete.

Structura specifică a Universului din proxima vecinătate potențează anumite numere, dintre care cel mai important este numărul 3, apoi sunt 12 și 5 precum și derivatele acestora 60 = 12 * 5, 24 = 12 * 2 și așa mai departe.

Numărul 3 este cel mai important pentru ca în acest loc noi suntem ființe tridimensionale și progresul îl putem realiza numai atunci când integrăm în tot ceea ce facem numărul 3. Majoritatea oamenilor trăiesc în dualism fără să observe importanța numărului 3. Viața lor se desfășoară între perechea yin și yang, bine și rău, lumină și întuneric, etc. Este important să găsim și să integrăm mereu în viață numărul 3, adică echilibrul dintre yin și yang, detașarea de bine și rău, momentul de crepuscul dintre lumină și întuneric…

Acestea fiind spuse putem deja oferi un mic sfat despre practică: cel mai bine este să practicăm într-unul din cele patru momente ideale ale zilei: la 6 dimineața și 6 seara, în crepuscul, și la 12 ziua sau la 12 noaptea, când nu este nici dimineață nici după-amiaza respectiv nici seară, nici noapte… aceste momente marcând trecerea de la etapele de creștere și cele de descreștere ale luminii și ale întunericului. Desigur că trebuie să priviți cu larghețe acest sfat, orele 6 și 12 sunt numai o convenție, important este fenomenul de trecere de la un „anotimp” al zilei la următorul… În aceste momente este mult mai ușor să căutăm în interiorul nostru, prin meditație, qi gong, introspecție, alchimie internă, etc. Astfel putem folosi la maxim în practică energiile Pământului.

Din punctul de vedere al Lunii vorbim de un ciclu de 28 zile și în organismul feminin observăm cel mai ușor ciclul lunar. Ciclul lunar are și el două părți, una de ascensiune (luminoasă), între luna nouă și luna plină, și una de scădere (întunecată), între luna plină și luna nouă. La lună nouă energiile sale sunt subtile și malefice. Ele se simt lipicioase și reci și atunci nu este un moment bun să recoltăm Qi. Cu toate acestea dacă dorim să practicăm în acea zi este important să o facem la crepuscul. La lună plină energiile sunt foarte puternice și benefice. Acest moment este potrivit pentru practica internă CU CONDIȚIA ca practicantul să fie pregătit pentru acest tip de exerciții. Cei ce nu sunt pregătiți și se angajează în practică în acest moment riscă să devină demenți sau așa cum spun chinezii „chou huo lu mo” adică să intre pe tărâmul diavolului.

Orice dorim să dezvoltăm în viața noastră este bine să începem în perioada de creștere a lunii. Orice dorim să stingem, să îngropăm trebuie început în perioada de descreștere a lunii.

Ciclurile planetare colorează zilele săptămânii după cum urmează:

  • Luni este ziua pasiunii și a frumuseții
  • Marți este ziua puterii și a curajului
  • Miercuri este ziua bogăției și prosperității
  • Joi este ziua cunoașterii și a educației
  • Vineri este ziua iubirii și a compasiunii
  • Sâmbătă este ziua înțelepciunii și a răbdării
  • Duminică este ziua onoarei și a sănătății

Dacă aplicăm influiențele zilelor săptămânii cu fazele lunare putem atinge orice scop ne propunem.

În cadrul ciclului anual trebuie să considerăm întotdeauna cele 4 cadrane definite de creșterea și descreșterea luminii și a întunericului. În anumite locuri de pe glob nu există decât un anotimp, de exemplu la ecuator. Cu toate acestea clima diferă și acolo de la o lună la alta. Anul se împarte în două, prima parte (care începe pe 21 martie) este partea luminoasă, a doua, din 21 septembrie, este partea întunecată. Partea luminoasă este și ea împărțită în două, prima de ascensiune, a doua de scădere și la fel este divizată și jumătatea întunecată.

Aceste perioade sunt determinate de energiile solare. Atunci când ajungem la un nivel ridicat de măiestrie vom putea armoniza toate aceste influiențe și vom putea în sfârșit „să mergem cu valul” energetic care ne înconjoară…

Dincolo de aceste cicluri cu care putem să lucrăm direct mai există cicluri cu care nu putem lucra în mod direct, anume ciclurile mai largi, cele de 12 ani și de 60 de ani.

În primul ciclu de 12 ani avem o parte ascendentă (0-6 ani) în care se dezvoltă mintea (cu suportul său neuronal) și una de scădere (6-12 ani) în care se dezvoltă corpul. Apoi se întră în pubertate, o nouă fază de creștere (12-18 ani) când se dezvoltă emoțiile urmată de o nouă fază de scădere (18-24 ani) când emoțiile se consolidează. Și ciclurile de 12 ani continuă până la sfârșitul vieții.

Omul este „proiectat” să trăiască cam 120 de ani, anotimpurile vieții fiind de la 0 la 30 de ani (creștere, lumină, primăvară), de la 30 la 60 de ani (scădere, lumină, vară), de la 60 la 90 de ani (creștere, întuneric, toamnă) și de la 90 la 120 de ani (scădere, întuneric, iarnă).

Mergând în celălalt sens, al divizării timpului unei zile, găsim alte cicluri cu care nu putem lucra decât indirect. Qi-ul circulă prin meridian după șabloane specifice funcție de ora din zi. Divizând ziua la 24 (12 * 2) obținem ore, pe care divizându-le la 60 obținem minute. Pulsul nostru mediu este de 72 (6 * 12) și practic regăsim în mic, din nou, constantele universale care ne definesc. Suntem ființe create de inteligența ciclurilor universale, conform cu matematica universală și cu numerele geometriei sacre.

Dacă ne petrecem fiecare zi cu înțelepciune atunci vom fi incluși în binecuvântatul și completul ciclu al vieții.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *