Majoritatea rețetelor chinezești care se prepară prin decoct presupune fierberea plantelor dintr-un pachet nou cu plante primit de la farmacia chinezească de TREI ori pe zi pentru minim 5 ore, într-un vas din ceramică cu rezistență electrică (slow cooker) sau pe foc foarte mic la aragaz, metodă care permite sau nu evaporarea apei în timpul fierberii funcție de tipul capacului.

Pentru fiertura de dimineață se folosește un pachet nou, care poate fi pus la fiert în seara anterioară, împreună cu 5-7 căni de apă rece. Cantitatea de apă rece se suplimentează cât este necesar în cazul în care plantele nu sunt complet acoperite cu apă. Până dimineața apa trebuie să scadă la 1-2 căni maxim, după care ceaiul se strecoară și se bea cât încă este cald.

În cazul în care capacul nu oferă o cale de ieșire pentru vaporii de apă atunci se folosește apă numai cât să acopere plantele și se pornește fierberea, fără a lua în calcul și un volum de apă pentru evaporare.

Același pachet de plante, utilizat pentru dimineață, se pune din nou la fiert pentru a mai crea un decoct care se va consuma la prânz apoi încă o dată repetăm acțiunea pentru ceaiul de seară.

Se adaugă apă rece numai când plantele sunt reci, deci la prima fiertură. Dacă după strecurarea ceaiului doriți să reluați imediat fierberea pentru al doilea decoct va trebui adăugată imediat apă clocotită. Pe scurt: plante reci – apă rece; plante fierbinți – apă fierbinte!

Este important ca după primele 2-3 zile să învățați cum funcționează aparatul și să determinați cantitatea optimă de apă care trebuie folosită atât inițial cât și la reîncărcare. Dacă primiți la un moment dat rețete noi, acest proces trebuie reluat pentru că fiecare rețetă în parte lucrează cu o cantitate diferită de apă.

[quote_box]Aparate de preparat rețetele pot fi achiziționate în China (cu probleme de gabarit la transportul acasă), în România de la chinezii din complexul comercial Dragonul Roșu sau de la furnizorii de unelte de bucătărie (Selgros, Kitchen Shop) și prin internet cu livrare la domiciliu de la Amazon (cel mai bine funcționeaza amazon.co.uk unde trebuie să fiți atenți să alegeți un model care este expediabil în România, preferabil prin DHL ca să nu dispară pachetul pe traseu).[/quote_box]

Metoda poate suferi diverse modificări, toate cu rezultate bune, după cum urmează:

  1. se poate folosi același pachet de plante două zile la rând pentru a extrage întregul potențial al acestora (caz în care durata tratamentului se dublează). Atenție: nu procedați așa decât pentru tratamentele de amplificare a energiei și a sângelui, cele pentru tratarea blocajelor trebuie băute cât mai concentrat, deci folosiți un singur pachet pe zi!
  2. se poate umple oala cu apă și se consideră fiertura gata atunci când apa scade la jumătate (mult mai ușor de măsurat, în acest caz se beau mai multe căni de fiertură ceva mai diluată)
  3. se poate bea decoctul pe tot parcursul zilei, nu numai dimineața și seara. În fapt dacă aveți un program încărcat puteți proceda astfel: fierbeți noaptea o cantitate mai mare de ceai în așa fel încât dimineața să aveți două porții concentrate. Una o beți pe loc, cealaltă o turnați într-o sticlă și o beți la prânz la serviciu – cel mai bine reîncălzită. Între timp pe parcursul zilei fierbeți o cantitate mai mică de ceai în așa fel încât seara să mai aveți o porție proaspătă.
  4. dacă aveți un aparat cu programare și funcțiile cook și warm, este suficient să ajungeți la o fierbere pe poziția cook după care să comutați pe poziția warm pentru următoarele 6-8 ore, după care lichidul poate fi consumat. Se poate folosi și un aparat de fiert orezul în acest scop. Contrar opiniilor inițiale se pare că vasul metalic al aparatului de fiert orez (rice cooker) nu constituie un impediment pentru prepararea acestor rețete. Totuși un vas complet din ceramică este întotdeauna mai bun.

Redăm mai jos procesul pas cu pas pentru o mai ușoară înțelegere. Notați faptul că fotografiile sunt vechi, din vremea în care foloseam primul meu vas. Astăzi pot fi găsite vase mult mai performante, în special cele care au oala integral ceramică și rezistența electrică înglobată într-un corp exterior care înconjoară vasul.
[table]

PasulDescriereImagine (click pentru zoom)
1Cum arată pachetul primit de la farmacia chinezeascăImagine pachet
2Ce se găsește înăuntrul pachetuluiImagine conținut
3Cum arată vasul în care preparăm medicamentul (complet)Vas preparare complet
4Cum arată vasul în care preparăm medicamentul (în interior)Vas preparare capac deschis
5Cum arată vasul în care preparăm medicamentul (fără capac)Vas preparare capac deschis
6Introducem tot amestecul de plante în vasVasul cu plantele uscate
7Prima dată adăugăm apă rece până la 80% din capacitate și pornim fierberea pe poziția SLOW
8După aproximativ 40-60 de minute inspectăm fierberea (evităm prin asta eșecul cauzat de uitarea pornirii aparatului spre exemplu).Fierbere
9Când ceaiul este gata îl putem scoate într-un vas și îl consumăm cât mai repedeRezultatul (prima zeamă)
10Dacă amestecul se fierbe în continuare, apa consumată se înlocuiește periodic dar numai cu apă proaspăt fiartă.Dacă amestecul se lasă să se răcească și urmează a fi fiert din nou mai târziu se va reumple vasul cu apă rece la momentul reluării fierberii.
11La finele zilei aruncăm tot conținutul vasului iar acesta se spalăReziduurile acestor ceaiuri sunt un îngrășământ foarte bun în cazul în care aveți o grădină.

[/table]


Comments

3 răspunsuri la „Prepararea rețetelor chinezești”

  1. Avatar bolea eduard
    bolea eduard

    buna ziua cat costa o oala din ceramica electica pentru ceai si de unde pot sa cumpar

  2. Avatar Richard Vencu
    Richard Vencu

    scrie chiar in articol… de unde.

  3. Sint interesata de tratamentele de medicina clasica chineza..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *