Un pacient a intrebat in aceasta calatorie, dupa ce ultima faza a tratamentului a fost efectuata:

Maestre, te rog sa ne spui care sunt cele mai importante trei reguli de viata?

Aceasta a fost cu adevarat o intrebare inteleapta. In mod evident starea de sanatate ni se deterioreaza din cauza stilului de viata eronat pe care il traim in anumite etape ale trecerii noastre prin aceasta lume. A ne corecta stilul de viata inseamna a sustine si continua efectele oricarui tratament si a oricarei vindecari si a impedica reaparitia bolilor. Desigur, e mult mai usor de spus decat de facut dar sa vedem totusi raspunsul maestrului:

  1. Sa fii intotdeauna onest si sincer
    A fi onest inseamna a fi onest mai intai fata de tine insuti. Mai inseamna a nu te complace in iluzii fata de propria persoana mai intai si fata de lume mai apoi. Inseamna a ne recunoaste si a ne accepta lipsurile, a lucra pentru inlaturarea lor cu modestie si constanta. Inseamna a nu ne umfla in pene la orice mica realizare si nici a cadea in depresie la orice mic esec. Onestitatea este pana la urma o cat mai buna obiectivare a noastra si a lumii in care traim
  2. Sa ajustezi intotdeauna comportamentul tau cu intentiile tale
    Si aceasta regula face referire la onestitate si indeamna la congruenta. Prin urmare oricare ar fi rolul nostru social sau familal sau orice al rol am juca in orice fel de imprejurare, este necesar sa il luam in serios si sa aplicam toate regulile jocului cat mai bine putem. De exemplu daca ne alegem „meseria” de preot atunci va trebui nu numai sa ne imbracam ca un preot, nu numai sa urmam programul zilnic si anual al slujbelor si serviciului spiritual pe care il conducem ci este necesar sa si aplicam in adevaratul sens al cuvantului invatamintele pe care dorim sa le transmitem celorlalti. Daca suntem student atunci va trebui sa ne comportam corect conform acestui rol, sa participam la activitatea de instruire, sa invatam zilnic dar sa si socializam in mod specific cu ceilalti studenti pastrand calea de mijloc intre seriozitate si distractie, ambele atat de specifice varstei.
  3. Sa fii real cu cei care sunt reali cu tine
    Aceasta regula are doua implicatii: una este de a fi onest cu cei care sunt onesti cu tine iar cealalta este aceea de a nu avea nici o obligatie de onestitate cu cei care nu sunt onesti cu tine. Suna putin ciudat insa iata cum se traduce lipsa de obligatii fata de oamenii care nu sunt onesti cu noi: cea mai buna cale de actiune este de a taia orice fel de legaturi cu acei oameni, cel putin pana in momentul in care atitudinea lor se modifica in bine – si nu doar in aparenta. Situatiile sociale pot fi deosebit de complexe,  acesti oameni pot fi sefii sau rudele noastre, caz in care este mai greu de aplicat aceasta regula, insa viata este o scoala la care noi suntem mereu pusi sa rezolvam probleme. Exista intotdeauna o rezolvare si aceasta cu siguranta nu este un compromis de la aceasta regula. In acelasi timp nu este corect sau benefic sa spunem fara ocolisuri adevarul celor care nu doresc sa il auda – intotdeauna adevarul va fi perceput ca o amenintare de acestia din urma si faptul ca il fortam spre ei nu va produce un bine nici noua nici lor oricate dreptate am avea.

Comments

Un răspuns la „Trei reguli importante de viata”

  1. Ne cerem scuze pentru lipsa diacriticelor. Am scris acest articol pe un Mac aflat in holul hotelului in care locuim la Chengdu, China. Cel mai socant lucru de aici este mancarea – extrem de iute chiar si pentru noi care ne credeam antrenati…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *