Acesta este articolul nr. 1 din totalul de 10 articole ale seriei Rețete

Preambul

Oferim în continuare o reţetă de medicină tradiţională chinezească pentru tonifierea energiei qi. Deşi am văzut de-a lungul timpului o mulţime de astfel de reţete trebuie să precizez că am fost destul de circumspect în a recomanda cuiva orice fel de reţetă copiată de la alt pacient pentru motivul de bun simţ că fără un diagnostic pus de un medic competent în medicina tradiţională chinezească orice fel de reţetă ghicită devine mai degrabă un factor de risc decât unul de vindecare. Chiar şi în cazul în care am afla despre doi pacienţi că au fost diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune de acelaşi medic eu sunt convins ca anumite componente din reţetele cu ierburi medicinale vor varia funcţie de specificul persoanei chiar dacă componentele principale ale reţetei vor rămâne identice. Cu toate acestea o astfel de reţetă de tonifiere a energiei se pare că se bucură de o aproape totală lipsă de contraindicaţii, lucru dovedit în ultima vizită în China unde am fost serviţi cu toţii – peste 12 persoane – cu acest tonic, indiferent de starea de sănătate, vârstă, sex şi statut de practicant qi gong sau nu.
[hidepost]

Instrucţiuni de preparare

Pentru prepararea acestei reţete precum şi a oricărei alte reţete chinezeşti este mai întâi necesar să procurăm ingredientele. Pentru aceasta avem nevoie de acces la o farmacie tradiţională chinezească, în cazul de faţă una bine aprovizionată. Alegerea unei farmacii este întotdeauna un lucru destul de dificil de făcut. Noi am cumpărat această reţetă de la o farmacie din Old Street (lao jie) din Huangshan, provincia AnHui, la pretul de aproximativ 400 RMB (cam 50 Euro în iunie 2010) pentru un pachet. Am verificat şi alte farmacii, de exemplu la două farmacii din Hangzhou, care este un oraş turistic, ni s-a comunicat un preţ de 980 RMB şi informaţia că nu posedă toate ingredientele. În plus ghizii noştri ne sfătuiesc să nu apelăm la farmacii obscure sau cu preţuri incredibil de mici pentru că este perfect posibil ca farmaciştii să nu fie oneşti (societatea chinezească nu este extrem de reglementată în acest sens) şi să fiarbă în prealabil componentele valoroase pentru a le extrage esenţa, comercializând apoi materialul din nou uscat. Există o farmacie chinezească bună, de încredere, în România sau undeva pe aproape? Nu ştim, dar dacă cineva ştie am aprecia un comentariu cu informaţia respectivă. Apoi avem nevoie de un vas de gătit care se găseşte în mod obişnuit în Asia, cunoscut sub termenul englezesc de „slow cooker”. Acesta este un vas din ceramică cu o bază electrică care poate încălzi lent un lichid, în mod obişnuit o supă, în cazul nostru tonicul pentru amplificarea energiei qi. În lipsa acestui vas se poate folosi o oală din lut ca pentru sarmale cu condiţia să avem o plită sau o altă sursă de căldură care poate fi ajustată la debit mic. În acest vas se pune un pachet cu compoziţia din reţetă, se adaugă apă până la o capacitate de aproximativ 80% din volumul vasului şi se porneşte fierberea la nivelul cel mai mic. În general reţetele chinezeşti se fierb destul de mult, să spunem aproximativ o oră, înainte de a folosi zeama rezultată care în cazul de faţă de bea cât timp încă este caldă. Pentru reţeta de faţă, deoarece componetele eliberează foarte lent esenţa lor, vasul se reumple de mai multe ori cu apă şi se obţin astfel un număr mare de şarje, practic până dispare complet gustul iniţial, la pachetele din reţetă acest număr fiind de aproximativ 6-7 ori. Este bine de menţionat că amestecul poate fi fiert chiar şi două zile la rând, să spunem de 3-4 ori în prima zi, apoi se lasă peste noapte cu puţină apă care să acopere ierburile, iar dimineaţa se reumple vasul şi se fierbe amestecul în continuare. A doua zi pe seară, după epuizarea plantelor, acestea pot fi aruncate la gunoi iar vasul curăţat.

Contraindicaţii

Singura contraindicaţie privind acest tonic o reprezintă excesul. Reţeta este calculată pentru 1 an întreg, după cum se observă în nota 1 sunt specificate 15 pachete în total. Aceste 15 pachete trebuie împărţite în perioada unui an, prin urmare nu trebuie consumat mai mult de un pachet la 24 de zile, altfel este posibilă inversarea rezultatului scontat într-unul nedorit al disipării energiei qi.

Reţeta

Puteţi descărca reţeta la rezoluţie mare şi să o tipăriţi. Nu vă faceţi griji cu privire la înţelesul ei, farmacistul va şti cu siguranţă tot ce este necesar pentru a vă prepara amestecul. Nu uitaţi că fiecare componentă se găseşte în calităţi diferite. La Huangshan noi am cumpărat componente de cea mai bună calitate, prin urmare preţul corect este aproximativ cel plătit de noi. De asemenea nu uitaţi că piaţa de ierburi este extrem de sezonieră. E posibil ca iarna totul să coste mult mai mult!

reteta tonifiere energie qi
[/hidepost]

Navigare seriiRețetă pentru diminuarea colesterolului

Comments

4 răspunsuri la „Reţetă tonifiere qi”

  1. O precizare: când reumpleți vasul cu apă trebuie să o faceți cu apă proaspăt fiartă, nu cu apă rece, pentru a nu coborâ prea mult temperatura în vasul de preparare.

  2. Un cititor din Facebook a glumit ca nu înțelege ultimul rând din rețetă. Din păcate nu prea avem ce face. Și noi am vrut la un moment dat să înțelegem și am ajuns la concluzia că înțelegerea necesită cam cinci ani de facultate în China și apoi mulți ani de practică în domeniul TCM. De aceea rețetele chinezești circulă în formatul original, indiferent de țara în care sunt folosite.

    De exemplu în România, dacă cineva ar insista, ar putea merge în Dragonul Roșu cu foaia tipărită unde cu siguranță cineva ar putea să ajute cu adusul rețetei din China. Nu e cea mai recomandată cale dar e o idee bună în lipsă de alternative.

  3. Cred ca este important sa mergem in China.

  4. O călătorie în China vă poate clarifica mult cu privire la propria persoană, la starea dumneavoastră de sănătate. Se poate face trecerea de la generalități către specific, prin urmare sunt de acord cu dumneavoastră, pentru cineva interesat de aceste lucruri este important să călătorească în China la clinica școlii noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *