Relația dintre Cauză și Efect a stat inițial la baza înțelesului cuvântului Karma. Aceasta nu este nimic altceva decât o disciplină care învață indivizii să se dezvolte prin activități dezinteresate și care să îi elibereze.

Numai atunci când omul acționează cu lăcomie, cu viclenie și cu lipsă de onestitate încep să se acumuleze datorii și doar atunci Karma capătă înțelesul care i se atribuie astăzi în mod obișnuit. Am putea spune că ea devine operativă atunci când omul face ceva mai puțin perfect și, bineînțeles, cele mai multe dintre acțiunile noastre sunt incluse aici. Omul trebuie să practice înainte de a putea face ceva perfect și atâta timp cât va face greșeli el trebuie să le corecteze și să plătească pentru ele, ceea ce presupune muncă grea și suferință. Bineînțeles că suferim, însă progresăm și într-o bună zi nu va mai trebui să suferim.

Însă dacă gesturile, cuvintele noastre ar fi inspirate de iubire, bunătate, puritate și altruism, ele ar genera efecte benefice. Acest fenomen este cunoscut ca Dharma.

Dharma este rezultatul acțiunilor benefice, armonioase, bine ordonate. Este efectiv imposibil să scăpăm de consecințele acțiunilor noastre. Într-un fel sau altul ele devin cauze și poartă sâmburele consecințelor, orice am face în viață.

Nu este o idee bună să încercăm să evităm suferința și problemele prin evitarea tuturor acțiunilor. Dacă alegem să nu facem nimic pentru a fi lăsați în pace, atunci nu vom crește niciodată, nu vom învăța nimic, nu vom primi nici o răsplată.

Cea mai bună cale este să fim activi, dinamici și plini de inițiativă și în loc să acționăm din egoism și interes să acționăm pe baza unor motive înalte. În acest mod consecințele nu vor fi dureroase ci plăcute, fericite și eliberatoare. Persoanele care sunt mereu prevăzătoare și nu își asumă responsabilități nu progresează niciodată. La fel este și cu Karma. Nu trebuie să fim paralizați de frica de a face greșeli – pe măsură ce practicăm, în mod gradat, vom învăța și să acționăm din motive divine, și atunci în loc să atragem efectele negative prin Karma vom atrage efectele pozitive prin Dharma, o abundență de grație și binecuvântare. Nimeni nu poate evada legii cauzei și efectului. Așa cum semănăm, tot așa vom și culege. Dacă ne comportăm cu cruzime, egoism și violență mai devreme sau mai târziu vom fi victima acestor manifestări. Aceasta se mai numește și legea Eco-Reflexiei.

La originea tuturor acestor reguli se află o singură lege exprimată de-a lungul timpului în nenumărate feluri: „poți culege numai ceea ce ai semănat”, „nu fă altora ceea ce ție nu îți place să ți se facă”, „Pentru fiecare acțiune există o reacție de intensitate egală și care se opune acțiunii”. Cei care încearcă să nege această lege de bază devin din ce în ce mai îndepărtați de adevăr. Și totuși adevărul este foarte simplu și stă vizibil în fața tuturor.

Gânditorii moderni și teoreticienii refuză să înțeleagă și persistă în a oferi propriile teorii inventate în ideea lipsei totale a unei Inteligențe Cosmice. Deoarece ei nu mai cred în morala bazată pe legile naturii, raționamentele lor sunt false și conduc implicit la concluzii false. Este necesar să fim în gardă și să nu ne lăsăm influențați de intelectul uman confuz din zilele noastre.

Chiar dacă nu credem în Dumnezeu sau nu vrem să avem de a face cu Biblia, cu Evangheliile, cu profeții, templele, Coranul, Bhagavatgita și bisericile nu putem să nu recunoaștem că în natură există o anumită ordine și că trebuie să existe o inteligență care a creat această ordine. Putem să persistăm în a face orice ne place, convinși că nu vom suferi nici o consecință, dar nimic nu va împiedica Inteligența Cosmică să înregistreze toate acțiunile noastre. Așa cum acești gânditorii resping astăzi adevărul, mai târziu fiecare va fi încolțit și lovit de consecințele faptelor lor. Prin urmare de ce să ne lăsăm amețiți de presupușii gânditori când singura lor direcție este aceea de a submina totul? În loc să ajute omenirea să recunoască adevărurile simple, vizibile cu ochiul liber, ei mereu abat oamenii de la drumul corect cu ideile lor bune de dat la gunoi.

Nimeni nu poate scăpa legii Karmei și nimeni, niciodată, nu a avut puterea de a o face.

meditațieBinele va produce binele iar răul va produce răul. Dacă vom face binele, vom primi bine în schimb, chiar dacă ne place sau nu. Dacă facem bine și primim rău în schimb aceasta este pentru că încă mai există oameni pe acest pământ care abuzează de bunătatea noastră și încearcă să profite de ea. Dacă suntem răbdători și perseverenți mai devreme sau mai târziu aceștia vor fi pedepsiți și eliminați de cineva mai puternic și probabil mai violent decât ei, moment în care vor înțelege și vor regreta răul pe care l-au făcut. Prin urmare binele întotdeauna produce bine, ba chiar îndoit pentru ca Cerul socotește în favoarea noastră și suferința nemeritată și binele făcut, în așa fel încât răsplata va veni de două ori mai mare.

Există oameni care încalcă toate regulile și aparent sunt de mare succes în orice ar face, în timp ce alții, care sunt perfect onești și fac numai bine, sunt mereu în dificultăți fără sfârșit. De aici fiecare concluzionează că nu există dreptate în lume. Oamenii nu înțeleg de ce pedepsele și răsplătirea durează așa de mult să fie primite. Aceasta este în fapt o dovadă în plus a bunătății și milei Inteligenței Cosmice. Ea dă omului timp să învețe din experiențe, să reflecte, să regrete, să repare și să își îmbunătățească comportamentul. Dacă pedeapsele ar veni pe loc, cei ce greșesc ar fi anihilați și nu ar avea niciodată șansa să se corecteze. Cerul ne oferă timpul de care avem nevoie trimițându-ne unele probleme pe parcurs pentru a ne încuraja să gândim și să ne reparăm greșelile.

Cei ce fac binele sunt de asemenea întârziați în privința răsplății. Acest lucru este benefic pentru că altfel ei s-ar lenevi și ar începe să încalce, la rândul lor, toate regulile.

Să nu ne îndoim: binele produce întotdeauna binele iar răul produce întotdeauna răul. Aceasta este o lege absolută.

Fiecare se așteaptă ca toți ceilalți să fie buni, îngăduitori și răbdători cu el. Pentru a obține aceasta este necesar ca fiecare să fie mai întâi bun, îngăduitor și răbdător cu toți ceilalți. Dacă dorim ca oamenii să se comporte frumos cu noi trebuie, mai înainte, să ne comportăm frumos cu oamenii.

Chiar dacă cineva este rău și se comportă dezagreabil cu noi, atâta timp cât perseverăm să îi dorim binele și nu facem nimic să îl rănim, el va finaliza prin a abandona acea atitudine.

Secretul adevăratei fericiri este acela de a manifesta în comportamentul propriu tot ceea ce am dori să primim de la alții. Dacă dorim zâmbete și priviri vesele trebuie să oferim zâmbete și priviri vesele. Dacă dorim ca un înger să coboare și să ne îndrume trebuie mai întâi să găsim pe cineva cu șanse mai mici de a învăța și să începem să îl învățăm din lumina pe care o avem deja. Acțiunile noastre se vor reflecta imediat în lumile invizibile și spiritele luminoase vor fi atrase spre noi pentru a ne ajuta în același mod. Putem porni întregul Univers cu acțiunile noastre, pe baza acestei legi, ceea ce ne permite să atingem și să influențăm regiuni îndepărtate ale spațiului.

De aceea este chiar acum momentul de a ne corecta direcția și de a începe să ne îndreptăm spre regiunile paradisiace pregătite încă de la începuturi pentru noi.


Comments

Un răspuns la „Karma și Dharma”

  1. MULTUMESC! este un articol foarte limpede, oricine il poate intelege … ma gandesc in special la cei care cred ca tot indura greutati desi se comporta corect. Foarte frumos, multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *