[table style=”yellow” shadow=”1″]

BudismTaoism
Conceptul de Dumnezeu:Ateistic. Brahma a fost o ființă care credea că a creat Universul până ce Buddha i-a dovedit că se înșeală.Numeroase zeități.
Profeți:Nu cred în profeți. Cred că oamenii pot deveni BhodisattvaNu cred în profeți, cred în filosofi.
Natura umană:Dorința omului pentru lucrurile materiale îl împing în suferință.Oamenii ar trebui să îl urmeze numai pe Tao (sau Calea)
Sosirea celui promis:MaitreyaLi Hong
Scripturi:Tipitaka, Sutrele.Tao Te Ching; I Ching
Momentul originii:Deși toate școlile pretend aceeași origine, momentul apariției lor diferă destul de multAproximativ 2500 înainte de Hristos
Rolul lui Dumnezeu în salvare:El este refugiul nostru.Urmează-l pe Tao și totul va fi bine
Traducerea ad-literam:Buddha înseamnă Trezitul. Budiștii parcurg calea treziriiTao înseamnă ‘Calea’
Locuri de rugăciune:Temple, Pagode. Rugăciunea personală poate fi făcută oriunde și oricând.Temple, altare
Mijloacele salvării:Prin meditațiile vipassana și intrarea în samadhi. Samadhi oprește mintea și o pregătește pentru vipassana. Vipassana reprezintă contemplarea adevărului în fiecare moment, permițând practicantului să vadă cele patru adevăruri ale vieții.Urmându-l pe Tao
Statutul femeilor:Femeile pot devein călugărițeSexul este utilizat ca o forță puternică pentru a înțelege mai bine pe Tao, precum și pentru prelungirea vieții.
Ritualuri:SankharaȘamanism
Atitudinea față de alte religii dharmice:Budismul nu vede nici o contradicție în a urma mai multe căi în paralel.Taoismul este o religie oriental și nu una Dharmică. Totuși mulți taoiști urmează și budismul.
Fondator:Siddhartha Gautama „Buddha” – cel iluminatLaozi
Sărbători sfinte:Wesak, anul nou budist, ziua Sangha, festivalul dintelui, ziua strămoșilor, ziua lui Bodhi.Anul nou chinezesc, festivalul de trei zile a morților
Scopul religiei:Iluminarea.Echilibrul în viață.
Ramuri:Theravada, Mahayana și Vajrayana, budismul Zen.Taoismul filosofic, taoismul religios și taoismul popular. Chen Tao, maeștri ascensionați, etc.
Cler:Lamași, călugări și călugărițe; nu există ierarhie între aceștiaPreoți, călugări și călugărițe.
Locul de origine:Nepal/IndiaChina
Haine:Costume budiste.Costume taoiste.
Cele trei comori:Buddha, Dharma și Sangha.Compasiunea, moderația și umilința.
Viața după moarte:Budiștii fac eforturi să oprească reîncarnarea.Taoiștii cred că spiritual trăiește după moarte și că are abilitatea de a se deplasa prin spațiu.
Principiu:Budiștii depind de suferință. Conform lor viața este suferință. Budismul pune accent pe minte.Taoiștii cred că viața este bună. Taoiștii pun accent și pe corp.

[/table]


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *