Acesta este articolul nr. 4 din totalul de 10 articole ale seriei Dharma

Fiți convinși că oricare ar fi ocupația voastră o veți putea îndeplini bine dacă vă cunoașteți suficient Dharma. Un scaun pentru a fi util trebuie să își înțeleagă Dharma și să dorească să permită oamenilor să se așeze pe el. Un creion este util numai dacă își îndeplinește Dharma de a scrie sau a desena. Dacă scaunul sau creionul refuză să-și îndeplinească scopul ele devin nefolositoare.

Un soldat, un războinic sau militar precum Arjuna din Bhagavad Gita își îndeplinește Dharma prin acțiunile sale. Prin aparența sa exterioară el a devenit un militar. Totuși în adâncul său este un om profund, care și-a centrat întreaga sa viață asupra scopului său spiritual. Cei ce îi cunoșteau devoțiunea au fost surprinși să îl descopere în ipostază de militar. Iar răspunsul său la nedumerirea lor a fost: „aceasta este Dharma mea”.

Acolo unde este urmărită Dharma, acolo apare și victoria. Opusul Dharmei este Karma, legea cauzei și a efectului. Oamenii conduși de Karma sunt motivați de lăcomie și se lasă conduși de dorințe intense care necesită rezolvare imediată. Cele mai multe națiuni și țări sunt adânc obsedate de ideea gratificării imediate, generații întregi de oameni și-au consumat obsesiv energiile în goana după gratificarea imediată a dorințelor lor.

Atunci când o națiune conferă o valoare disproporționată indivizilor care produc cea mai mare sumă de bani în cel mai scurt timp, considerată ca și măsură a succesului lor, atunci acea națiune începe să sufere în caracterul său. Dharma cea mai simplă a conducătorilor este aceea de a face națiunea puternică pentru generațiile care urmează, prin înțelegerea valorii fundamentale a muncii susținute și a perseverenței. Chiar și cei mai buni oameni dintr-o națiune nu își cunosc prea bine Dharma și aceasta se petrece în conformitate cu destinul lor.

Cel mai ades metoda prin care ne descoperim Dharma este aceea a încercării și a eșecului, combinată cu grația Dharmei în sine de a se revela. Apoi începem să ne acordăm pentru a putea asculta vocea tăcută a Voinței Universului.

Dharma este legea universală care ghidează corectitudinea datoriei noastre. Prin cunoașterea și urmărirea ei toată viața ni se desfășoară natural și produce fructul cel mai potrivit în fiecare etapă a vieții noastre. Prin traiul sub ghidarea și grația Dharmei, Viața în sine devine copacul etern care împlinește toate dorințele.

Navigare seriiRăzboinicii DharmeiDestinul Dharmei

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *