Acesta este articolul nr. 3 din totalul de 5 articole ale seriei Reîncarnarea

Există patru situații cu care operează Legea Reîncarnării:

  1. Renașterea – are loc pentru cei ignoranți și fără priză pe propria lor ființă, atât de lipsiți de orice lumină interioară și de moralitate încât duc o viață criminală. Ei încalcă orice regulă și prin asta fac datorii karmice foarte mari, iar odată reîncarnați se văd nevoiți să facă față unor condiții teribile pentru a putea să își achite acele datorii. Viețile lor sunt complet nefericite.
  2. Reîncarnarea – are loc pentru ființe mai evoluate care încearcă să își dezvolte calitățile și virtuțile ce îi vor conduce spre libertate. Chiar și așa nu este posibil pentru ei să își achite toate datoriile într-o singură viață. Ei trebuie să se întoarcă pentru a-și finaliza sarcina. De fiecare dată ei vor primi condiții mai bune și li se va permite să fie folositori pe planuri mai înalte, dar cu toate acestea ei trebuie să se întoarcă până reușesc să plătească toate datoriile acumulate.
  3. Încarnarea – are loc pentru cei care au atins un nivel de evoluție înalt și care revin pentru a realiza anumite sarcini. Ei nu mai au decât foarte puține datorii și li se oferă un timp foarte îndelungat pentru a lucra spre bine pe planurile înalte pe care se află conștiința lor. Odată ce părăsesc pământul misiunea lor s-a încheiat și ei nu mai sunt obligați să se reîntoarcă.
  4. Carnația (en. Carnation) – are loc pentru cei care renunță de bunăvoie la starea lor de libertate nemărginită în compania intimă a lui Dumnezeu pentru a ajuta omenirea în evoluția sa. Ei sunt atât de plini de milă și compasiune pentru suferințele oamenilor încât își abandonează starea sublimă și revin pe pământ să ajute chiar dacă știu că aceasta le va aduce suferința torturilor și o moarte crudă. Alții care doresc să continue o muncă spirituală începută pe pământ cu mai mult timp în urmă pot reveni fără a se reîncarna propriu-zis într-un corp. Ei pot intra în corpul unei alte ființe foarte evoluate, care se află deja pe pământ, și își pot îndeplini munca prin aceasta. Astfel de ființe nu sunt obligate să se reîncarneze; fără să își asume un corp fizic individual ei pot acompania o altă ființă pe întreaga durată a vieții acesteia, de la stadiul de făt la copilărie și maturitate și să lucreze prin intermediul ei.

Multor oameni le place să fie liberi dar majoritatea lor are o idee greșită despre ce înseamnă efectiv aceasta. Ei fac tot posibilul să evite obligațiile, responsabilitățile care le revin și își taie legăturile cu ceilalți, cu societatea, etc și își imaginează că și-au câștigat drumul spre libertate. Însă ei nu sunt cu adevărat liberi. Primul pas spre libertate este să ne plătim datoriile, toate datoriile. Nu vom cunoaște libertatea până când toate datoriile nu ne sunt șterse din karma. Cea mai bună cale de a ne elibera este să fim iubitori, iar cea mai proastă este să fim egoiști, vicleni, calculați și zgârciți. De fiecare dată când arăți generozitate și bunăvoință, de fiecare dată dăruiești, când te sacrifici, lucrezi spre eliberare. Iubirea, bunătatea, compasiunea sunt cele ce așează un discipol pe calea adevăratei eliberări. Un inițiat cunoaște cât de important este să îi ajuți pe ceilalți, să fii generos și mărinimos. El știe că astfel este cel mai bine pentru el însuși. Pentru că știe că făcând aceste lucruri se va elibera mai repede.

Navigare seriiProtejat: Despre reîncarnare în EvangheliiCiclicitatea vieții

Comments

3 răspunsuri la „Tipuri de reîncarnare”

  1. Ar fi mai bine sa aprofundezi studiile in materie de doctrina (buddhista/sad-darsana/taoista) inainte de a scrie astfel de articole despre idei inventate de teozofistii anglo-indieni/indo-englezi din sec.19. Ca sa te lamuresti mai bine ai putea consulta eseurile lui A.K. Coomaraswamy, „On the One and Only Transmigrant”, and “On the Indian and Traditional Psychology, or Rather Pneumatology” care au aparut inclusiv in romana in vol. „Nimicirea de sine” (apropo, si articolul care poarta titlul cartii e util in acest sens). Din perspectiva taoista nu inteleg cum cineva chiar si cu o cunoastere firava a doctrinei, poate sustine asa ceva ca reincarnarea, din moment ce totul (adica lumea fenomenala – inclusiv omul in starea sa actuala, rupta de Dao – este generata de Principiu) apartine curentului formelor aflate intro perpetua modificare (vezi de ex. studiile lui Rene Guenon – Insights into Islamic Esoterism and Taoism, The Great Triad, sau cartile lui Matgioi, sau vreun comentariu al YiJing/DaoDeJing fidel traditiei taoiste). Cu astfel de „clarificari” asupra unor idei inventate de cei rupti total de Principiu (la fel de bine poti spune ca sunt pasivi – YIN – fata de Pamant si activi -YANG- fata de Cer, in loc sa fie exact invers) nu faci decat sa multiplici zapaceala generala (adica dezordinea Elementelor ce compun omul)in care se zbate majoritatea. PS idea de evolutie – indisolubil legata de reincarnare – este si ea o inventie occidentala moderna. Poate ar trebui sa te intrebi cum se impaca idea de evolutie cu doctrina taoista a ruperii omului de Principiu (adica degenerarea fata de starea primordiala in care era in armonie cu Calea/Principiul), sau cu ideea buddhista de Sunyata sau Samsara (cum poate ceva care nu are o existenta proprie, independenta, ci este si ea o forma, sa evolueze spre Perfectiune – adica sa duca la eliberarea de curentul formelor). Apropo, in budhism moartea e considerata „the dissolution of the aggregates” (P. khandhas, S. skandhas).

  2. Salut Vlad,

    Vad ca esti bine documentat. Eu nu ma consider un erudit si sunt pus in fata urmatorului fapt: primesc un text de la un student mai avansat din scoala din care fac parte, un student care dovedeste capacitati deosebite din punct de vedere practic. In balanta atarna, pe de alta parte, un teanc de carti care sufera de foarte multe ori defecte de transcriere, apoi de traducere si interpretare. Singura mea sansa este sa experimentez, atat cat pot cuprinde, si sa sper ca in timp voi putea cuprinde din ce in ce mai multe. Si te asigur ca fac tot posibilul in acest sens.

    Daca aceste texte ajuta sau deruteaza pe altii – nu ma pot exprima. Tot ce se poate ca multe aspecte din ele sa fie inventii – fiecare e liber sa gandeasca pentru sine. Eu nu mi-am propus sa educ pe nimeni insa ofer tot ceea ce mie mi se pare ca ar avea sens si celorlalti.

    Ma bucur ca ai postat acest comentariu, macar asa cititorii vor putea privi lucrurile dintr-un punct de vedere mai critic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *