Vântul
Simptomele vântului extern se manifestă prin febră, frisoane și transpirație. Vântul în mod particular afectează plămânii și cauzează tusea, curgerea nasului și gât iritat sau uscat. Se spune că vântul este maestrul a 100 de boli.
Focul căldurii
Diferența dintre foc și căldură este dată de temperatură. Nu numai că focul este mai fierbinte decât căldura ci el întotdeauna se va înălța și va manifesta simptomele în partea superioară a corpului. Simptomele focului includ o aversiune puternică pentru căldură, neliniște, iritabilitate și sete continuă. Cineva cu simptome generate de foc nu va transpira prea mult, va avea fața congestionată și ochii roșii.
Căldura verii
Simptomele cauzate de căldura verii apar cel mai adesea vara… Dintre toți factorii patogeni externi căldura verii este singura care aparține unui singur sezon. Este de asemenea singurul factor cauzat în mod unic de mediul înconjurător. Nu există căldura verii interioară! Simptomele cauzate de căldura verii includ febra, transpirație excesivă, sete, iritabilitate, oboseală și lipsa aerului în respirație. Insolațiile sunt o boală comună cauzată de căldura verii și simptomele includ amețeli, dureri de cap, lipsă de energie. Cea mai bună metodă de combatere a căldurii verii este menținerea hidratării prin consumul unor cantități cât mai mari de apă.
Umezeala
Umezeala externă include umiditatea din aer și apa, ploaia și ceața din mediul înconjurător. Traiul într-un mediu umed precum subsolurile într-o zonă cu umezeală pot să determine intrarea umezelii în corp și astfel să conducă la îmbolnăvire. Simptomele cauzate de umezeală includ frisoanele, febra care nu cedează odată cu transpirația, o senzație de greutate în corp, în mod special în membre și o senzație de greutate în cap. Unul dintre simptomele principale ale umezelii este lipsa setei deoarece corpul este deja inundat de apă.
Uscăciunea
Uscăciunea este asociată cu toamna pentru că apare cel mai adesea în acest anotimp. Uscăciunea intră în corp prin nas și prin gură și afectează în mod direct plămânii. Simtopmele sunt gură, nas, gât, piele și tuse uscate. Dacă se adaugă căldură pe lângă uscăciune apar febra, durerile de cap, transpirația, setea și iritabilitatea.
Frigul
Frigul este elementul climatic principal al iernii însă el există tot timpul anului și se poate combina cu alte elemente precum umezeala sau vântul. Atunci când corpul este expus la frig, fie din cauza vremii reci sau prin rămânerea prea mult timp într-un loc rece, corpul va manifesta simptome de febră, aversiune la frig, dureri de cap, dureri de mușchi, nas înfundat, tuse și lipsa transpirației. Supra-alimentarea cu hrană nepreparată termic, considerată foarte rece de medicina chinezească, reprezintă o altă cale prin care frigul poate intra în corp. Simptomele consumului excesiv de mâncăruri reci sunt durerile de abdomen, indigestii, vomă, diaree. A ne menține calzi atunci când ieșim în frig sau atunci când dormim reprezintă o bună protecție contra răcelilor.
Lasă un răspuns