Acesta este articolul nr. 4 din totalul de 7 articole ale seriei Îndrumar practică

Practica qi gong presupune atingerea unei stări de suplețe, de fluiditate. Practicantul trebuie să fie capabil să ajusteze tehnicile învățate pe propria ființă. Nu toate tehnicile se potrivesc oricui ca o mănușă. În plus simpla descriere în cuvinte a unor concepte și tehnici nu este suficientă – lucrurile trebuie experimentate pentru a fi înțelese și stăpânite.

O parte din lucrurile care nu pot fi generate din interior sunt mai întâi experimentate din exterior: maestrul se asigură că discipolii vor simți de la bun început fluxul de energie protectivă pe care îl emite un practicant mai avansat sau chiar el însuși, iar acest lucru atinge trei ținte, respectând regulile de utilizare în scop benefic a emisiei de energie:

  1. studentul începător experimentează și conștientizează fluxul de energie qi. Dacă până atunci poate se juca cu senzații de genul „uite căldura, nu e căldura”, sau „parcă mă furnică palmele”, acum experiența este fără echivoc și marchează începutul credinței în practica Yi Jin Jing
  2. fluxul de energie protectivă are rolul de a echilibra ușor meridianele și de a amplifica circulația prin absorbirea unei cantități masive de energie qi și împingerea ei prin meridiane. Practic inițiază debutantul în practica acumulării care este următoarea sa preocupare pentru 100 de zile (și o preocupare constantă și după aceea)
  3. dacă inițierea este făcută de un discipol mai avansat, aceasta reprezintă încă un experiment de emisie pentru acesta din urmă, o nouă ocazie de a înțelege mai bine practica respectivă

Al doilea sens este cel dat de experimentarea tehnicilor predate, prin practică zilnică. De exemplu ni se spune să ne așezăm și să ne relaxăm tot corpul. Poate să sune banal, dar dacă trebuie să stai două ore așezat și complet relaxat constați că relaxarea nu mai vrea să stea cu tine… indiferent de cât de mult te-ai ruga de ea. În mod clar e mult loc de experimentat la nivel individual. Trebuie să fim flexibili și să urmărim să înțelegem, eliminând orice prejudecată, cum e mai bine să ne așezăm. Pe ce să ne așezăm? Ce să facem cu picioarele? Cum adică să relaxăm corpul? Multe din aceste lucruri sunt indicate în tehnică, însă pe unele trebuie să le descoperim noi înșine.

Prin urmare abilitatea de a deveni flexibil și de a experimenta, cu curaj uneori, diversele tehnici este o parte componentă a talentului de practicant qi gong.

„Practica qi gong nu este pentru oricine”, spune maestrul nostru. Trebuie să existe o mare putere de sacrificiu în interior pentru ca cineva să reușească în această practică. Nu este nici o rușine să recunoaștem, după un timp, că nu suntem croiți pentru acest lucru.

Navigare seriiCe este qi gong?Practica introspecției

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *