Acesta este articolul nr. 7 din totalul de 7 articole ale seriei Îndrumar practică

În acest nou articol din îndrumarul nostru de practică vom vorbi despre regăsirea și păstrarea echilibrului.

Echilibrul este un concept care pare simplu dar a cărui descoperire și menținere poate să dureze și o viață întreagă. Pe măsura evoluției în practică studentul descoperă din ce în ce mai multe și mai rafinate forme de echilibru. Dar să nu anticipăm…

Corpul fizic

Prima formă de recâștigare a echilibrului pe care orice practicant începător o abordează este echilibrul corpului fizic. Diversele forme statice sau în mișcare impun corpului redobândirea echilibrului pierdut.

  1. Practicantul trebuie să își revizuiască poziția centrului de greutate atunci când stă în picioare, moment în care ambele tălpi trebuie să preseze în mod egal asupra solului, iar punctul central al presiunii trebuie să cadă în centrul fiecărei tălpi, atât după axa stânga-dreapta cât și după cea față-spate.
  2. Apoi trebuie să revadă poziția coloanei vertebrale care trebuie readusă în echilibru, toate deformările trebuind corectate încet dar sigur. Urmăriți dacă linia umerilor este orizontală atunci când lăsați umerii să cadă grei și puțin spre spate. Trasați cu un ruj și un fir cu plumb o linie verticală pe o oglindă din casă în care vă puteți vedea întregul corp. Trasați una sau două linii orizontale pentru a vă putea alinia umerii și șoldurile. Practicați zilnic până ce vă puteți menține poziția corectă timp de 15 minute cu ochii închiși, moment în care echilibrul a fost înregistrat deja în subconștient
  3. La fel, trebuie corectată poziția în postura de meditație, din nou oglinda cu liniile trasate poate veni în ajutor.
  4. Toate elementele trebuie verificate, inclusiv poziția capului, atât în planul față-spate cât și stânga-dreapta.

Respirația

Pasul următor pe care practicantul îl abordează este redobândirea echilibrului respirației, care se axează pe corecta ritmare a inspirului și a expirului, indiferent de viteza cu care se respiră. Majoritatea bolilor grave sunt asociate cu un dezechilibru al respirației, de exemplu bolnavii de cancer inspiră foarte scurt în comparație cu durata expirului. În China există chiar clinici unde terapia cancerului constă în exerciții de echilibrare a respirației și unde un procent semnificativ de bolnavi intră în remisie numai datorită acestei tehnici (peste 30% din cazuri).

Emoțiile și mentalul

Următorul pas îl reprezintă redobândirea echilibrului emoțional și mental. Medicina tradițională chinezească recunoaște faptul că dezechilibrele emoționale cronice afectează funcționarea organelor. Fiecare dintre cele cinci emoții – mânia, bucuria, anxietatea, tristețea și frica – este asociată cu o pereche de funcții yinyang (organe). Datorită senzitivității mărite unii practicanți pot percepe imediat relația dintre emoțiile pe care le trăiesc și funcționarea organelor respective.

Atunci când un practicant avansat intră într-un dezechilibru prea mare el simte imediat o senzație de disconfort în organe. Aici nu este vorba de vizualizări creative sau diverse teorii ci de senzații reale, la fel de reale uneori ca atunci când ne vărsăm o cană de ceai fierbinte în poală. În consecință studenții învață autodisciplina iar nivelul de gong fu se aliniază cu interesul practicantului de a evita durerea, cu aspirațiile sale pe termen lung și cu stabilitatea emoțională pe care o dobândește.

Echilibrul emoțional este fundația pe care se sprijină practicile avansate de qi gong și meditația. El este, de asemenea, fundația unei vieți plăcute, empatice și reconfortante.

Echilibrul elementelor

Fie că vorbim de qi gong și de cele cinci elemente (wu xing) din tradiția chinezească, fie că vorbim de alte tradiții care descriu patru sau cinci elemente, întotdeauna practicantul avansat se va afla într-un raport de echilibru față de acele elemente. Cu cât poziția este mai echidistantă și mai stabilă cu atât practicantul este mai avansat.

Practicanții meditației și a artelor marțiale sunt deseori uimiți să descopere faptul că cele cinci elemente nu sunt un concept poetic sau o diagramă metaforică, ci că au aplicații concrete și o reală putere predictivă.

Dintre toate elementele, în orice sistem ne-am plasa, două sunt cele mai importante, anume apa și focul. Echilibrul dintre apă și foc este foarte important de menținut, chiar la intervale de timp de ordinul minutelor. De exemplu atunci când practicăm tehnici în forță avem tendința să amplificăm focul din structura fizică. Prin urmare devine obligatoriu să fim conștienți și să ne hidratăm corespunzător, altfel riscăm să suferim efecte colaterale nesănătoase în urma practicii.

Ca un exercițiu mental am putea analiza un alt element, mai obișnuit la noi, anume aerul. Aerul are în componența lui vapori de apă și căldură, fiind practic compus, în orice formă a sa, din apă și foc. Până și manifestările acestui element cum ar fi vântul sunt consecința diverselor raporturi dintre apă și foc așa cum se află ele în diverse regiuni geografice adiacente.

De aceea înainte de a căuta echilibrul tuturor elementelor practicantul trebuie să stăpânească foarte bine echilibrul dintre apă și foc în propria structură.

Echilibrul în viață

Practicanții urmăresc să obțină un adevărat și productiv echilibru în viețile lor. Excesele de orice fel sunt cauza bolilor, a îmbătrânirii premature și a morții. Echilibrul bine menținut este sursa longevității și a sănătății.

Echilibrul în viață include înțelegerea și acceptarea vârstelor vieții, cu cerințele și responsabilitățile lor. El include, de asemenea, un echilibru familial, un echilibru social și un echilibru spiritual.

Calea de mijloc, adică cea a echilibrului, este propovăduită de toate marile religii ale lumii și urmarea ei promite întotdeauna cele mai bune rezultate pe care le putem obține de la această viață.

Acest concept a fost înțeles de foarte mult timp de chinezi, motiv pentru care și-au denumit țara drept „Imperiul de Mijloc” (Zhong Guo), numele nereferindu-se numai la plasarea geografică între sud și nord sau est și vest ci și la modul de conduită care este așteptat de la locuitori dar și de la guvernanți.

Universul în Echilibru

Dincolo de limitele vieții umane, putem constata că toate procesele din Universul vizibil dar și din cel invizibil sunt guvernate de echilibru. Forțele inerțiale, ale acțiunii și reacțiunii, legile karmice, toate sunt așezate în așa fel încât să garanteze păstrarea echilibrului în Univers.

În particular, în cazul omului, orice dezechilibru care nu este reechilibrat conștient de acesta va fi echilibrat în mod implacabil de către forțele universale. Boala și moartea prematură sunt consecința unei astfel de echilibrări forțate.

În cele din urmă, natura dualistă a Universului în care trăim, a miriadelor de perechi yin și yang menționate de scripturi precum Yi Jing (I Ching), presupune că echilibrul trebuie căutat în fiece colțișor al existenței, rândurile de mai sus fiind extrem de puțin cuprinzătoare în acest sens. Totuși ele pot să constituie un punct de plecare pentru modificarea modului de gândire a practicanților într-unul viu și creator.

Navigare seriiÎntrebări frecvente despre practică

Comments

3 răspunsuri la „Echilibrul”

  1. Echilibrul dintre minte și inimă este, de asemenea, un aspect esențial. Pentru mai multe informații citiți și acest articol

  2. Echilibrul în alimentație? Citiți articole din această categorie: Nutriție

  3. as dori sa primesc noutati pe email

    practic tai chi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *