Practica introspecției

Acesta este articolul nr. 5 din totalul de 7 articole ale seriei Îndrumar practică

O componentă importantă a practicii o reprezintă practica introspecției. Aceasta se regăsește, sub diverse forme, în toate culturile și religiile lumii. La noi este cunoscută mai mult sub forma spovedaniei, unde din când în când trebuie să ne reculegem, să ne judecăm faptele, să stabilim ce anume am făcut greșit apoi să cerem iertare pentru greșelile noastre.

Dincolo de acest nivel pe care ar trebui să îl integrăm cu toții în viețile noastre, practicanții artelor marțiale interne folosesc fiecare zi ca pe un prilej pentru a se perfecționa.

Astfel practica introspecției, realizată zilnic, poate să ne confere un cadru propice progresului în artele marțiale interne.

Ca orice practică se începe mai întâi cu formele externe, urmând ca după asimilarea acestora să se procedeze și perfecționeze formele interne. La început, înainte de culcare, ne reculegem și urmărim să ne reamintim ceea ce am înfăptuit de-a lungul zilei care tocmai se încheie. Va trebui să ne obișnuim cu această procedură până devine parte din cotidian.

Apoi urmărim să atribuim valoare faptelor și experiențelor noastre. Unele vor fi catalogate ca fiind bune, altele ca fiind rele. Va trebui să aprofundăm judecata și să vedem care este cauza faptelor și a experiențelor rele. Întotdeauna este necesar să căutăm cauza în noi înșine și nu să expediem problemele imediat aruncând vina pe alții din jurul nostru.

În timp memoria și atenția ni se vor îmbunătăți. Vom constata că ne putem reaminti scenele cu lux de amănunte, amănunte care mai apoi vor începe să capete o anumită valoare în context.

După ce putem realiza acest tip de introspecție foarte lucidă putem proceda la reamintirea tuturor experiențelor zilnice în ordine inversă, de la cele mai recente, de seara, spre cele mai vechi, de dimineața.

Nu trebuie să substituim practica introspecției cu meditația, chiar dacă aparent ele seamănă ca formă exterioară. Practica introspecției realizată temeinic ar putea să ne ocupe 15-20 de minute din programul zilnic, înainte de culcare.

Acestea fiind spuse se poate concluziona că practica introspecției este o practică grea. Din experiență se constată că transformarea caracterului este una dintre cele mai spinoase probleme ale luptei cu sine. Însă și aici perseverența, o atitudine umilă și sinceritatea cu noi înșine își pot spune cuvântul și pot produce în timp rezultatele dorite.

Navigare seriiFluiditatea și experimentareaÎntrebări frecvente despre practică

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *